Wat zijn de nadelen van thuiswerken?

Benieuwd naar de nadelen van thuiswerken? We zetten de belangrijkste op een rij:

  1. Minder of geen ergonomische werkplek:
    Op kantoor zijn werkplekken vaak ergonomisch goed ingericht. Dit is goed voor de houding en voorkomt fysieke klachten. De ergonomische bureaustoel ondersteunt op de belangrijke plekken, het scherm staat op oog-hoogte en de muis en het toetsenbord zijn aangepast. Over het algemeen heeft men dit thuis minder goed voor elkaar. Werken aan de keukentafel, op de bank/bed of in een donkere kleine kamer. Dit vergroot de kans op fysieke en psychosociale klachten. Het in kaart brengen van de thuis werkplekken is een onderdeel van de verplichte RI&E. De werkgever blijft tenslotte – zowel op kantoor als thuis – verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek.
  2. Minder beweging
    Het blijkt in het onderzoek van TNO dat thuiswerken zorgt voor minder beweging. Thuiswerkers hebben meer zit-uren en beeldschermwerk vergeleken mensen die werken op kantoor. Sedentair gedrag kan op de korte en lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Wat kun je hier aan doen? De Ergonomiespecialist stelt bijvoorbeeld voor om ieder half uur minstens 2 minuten niet te zitten. Pak even een glaasje water, ruim de vaatwasser uit, zet een kopje koffie of loop bewust even heen en weer in huis.
  3. Moeilijker om werk van privé te scheiden:
    Uit onderzoek van TNO is gebleken dat de psychosociale arbeidsbelasting groter werd in tijden van verplicht thuiswerken. Nu zijn we gelukkig uit de lockdown, maar wat kunnen we hiervan leren? We zagen dat thuiswerkers het lastiger vonden om pauze te nemen en op tijd te stoppen met werken. Privé en werk loopt met thuiswerken erg in elkaar over. Het is belangrijk als werkgever of manager hier aandacht aan te spenderen door het gesprek aan te gaan. Hoe gaat het thuiswerken en waar loop je tegenaan?
  4. Meer noodzaak tot plannen:
    Wanneer is het tijd voor de lunch? En mag je als medewerker de hond uitlaten tijdens werktijd? Hoe verhoudt zich dat tot eerder beginnen en langer doorwerken? De thuiswerk nadelen kunnen omzeild worden, mits er goed gepland wordt. Op die manier kun je de dag goed indelen, hoef je geen collega’s mis te lopen en is er genoeg ruimte om voldoende productief te zijn.
  5. Beperkt contact met collega’s
    Ondanks je goede voorbereiding qua ergonomische werkplek en je moeite om alles goed te plannen, zal het contact met collega’s afnemen wanneer je meer thuis werkt. Telefonisch en via videobellen met elkaar praten, blijft anders dan elkaar live zien. Voor de meer introverte collega’s kan dit juist een voordeel zijn, maar voor de meer extraverte collega’s is dit een nadeel.

Voor iedereen spelen de voordelen en nadelen van thuiswerken anders in hun beleving. Er is geen one-size-fits-all oplossing. Thuis- of hybride werken kan heel succesvol zijn voor alle betrokkenen, mits er vanuit de leidinggevende regelmatig ingecheckt wordt bij de thuiswerkers. En er op tijd signalen zoals fysiek of psychosociale klachten opgemerkt en geadresseerd worden.

Thuiswerken nadelen voorkomen

Zou je graag hulp willen bij het ondersteunen van de thuiswerkers? Wil je de thuiswerken nadelen voorkomen? Tijdens onze Responsief Werken workshop gaan we in op thuiswerken, met zowel voordelen als nadelen. Op die manier brengen we in kaart wat er speelt bij de medewerkers thuis. Samen met de Responsief Werken coach maakt iedereen een persoonlijk thuiswerkplan.

Benieuwd naar onze workshop, onze MoodMonitor of wil je een QuickScan laten doen? Bel ons op telefoonnummer 010 307 66 45 of stuur een e-mail naar info@responsief-werken.nl. We horen graag van je!